Prvi portal za promociju pet-friendly turizma u Hrvatskoj

Crna udovica

Rasprostranjenost

U Hrvatskoj se crna udovica može zateći na području Istre, Hrvatskog primorja, Dalmacije te jadranskih otoka.

Opis

Crna udovica je pauk s hitinskim pokrovom čija boja varira od svijetlo bjelkaste do baršunasto crne. Na zatku mogu imati od nula do 17 najčešće crvenih pjega koje čine ovog pauka prepoznatljivim – čak je i latinski naziv ova vrsta pauka dobila prema trinaest pjega (Latrodectus tredecimguttatus). Međusobno se razlikuju po različitom rasporedu i obliku pjega, a boja im se mijenja ovisno o starosti. Dok je crna udovica mlada, pjege su bijele, a kako raste u sredini pjege se počinje pojavljivati  narančasta mrlja. Ona se postepeno širi i tamni, sve dok kod ženke odraslog pauka pjega potupno pocrveni, a u mužjaka ostane bijeli obrub oko pjege. Mužjak je puno manji, od 3 do 5 mm, a ženka naraste od 1 do 2 cm.

 

Crna udovica – ženka

Manifestacija ugriza crne udovice

Mlade mačke su najosjetljivije na otrov, jako djeluje na konje, na čovjeka srednje, a na psa ne djeluje. Kod ljudi, otrov crne udovice izaziva jaku bol u limfnim čvorovima, dehidriranost, pretjerano znojenje, grčenje, bol u svim dijelovima tijela, javlja se porast ili pad tjelesne temperature, pad tjelesne težine, crvenilo, osjećaj sitosti, mučnine, strah od smrti. Drugi dan se bol seli u noge i bolesnik osjeća da mu noge gore. Najbolje liječenje protiv ugriza crne udovice jest kombinirana uporaba seruma s kalcijem. 10-20 minuta nakon dobivanja seruma osjeća se olakšanje, a nakon 3 sata slijedi potpuno ozdravljenje.

Opasnost
nije smrtonosno
jako opasno
bezopasna
Monin vodič kroz Hrvatsku
Tinta Media Lab d.o.o., Bijenik 24, 10000 Zagreb, OIB: 63473644735; Copyright PovediMe – Tinta Media Lab d.o.o.2023. Sva prava pridržana.
Grafički oblikovao Atlantis. The domain name is courtesy of .ME