Prvi portal za promociju pet-friendly turizma u Hrvatskoj

Stršljen

Rasprostranjenost stršljena

Takozvani European hornet, latinski Vespa crabro živi na području Srednje Europe i Sjeverne Amerike.

Opis

Žuto-crni kukac vrlo sličan osi, ali mnogo veći i opasniji. Gnijezda obično grade na zaštićenim mjestima, pod krovovima, na tavanima, u šupama, šupljem drveću, vrbicima, drvarnicama ili sličnim zapuštenim staništima. Stršljen nikada ne napada bez povoda. Napada ljude ako se osjeti ugrožen, a u slučaju ugroženosti kolonije (gnijezda) kreće u obranu gnijezda i tada može doći do uboda desetina stršljenova, što najčešće završava fatalno.

Stršljen, hornet
Stršljen, preuzeto s http://www.wildaboutbritain.co.uk

Ubod stršljena

Stršljen ispušta veliku količinu otrova koji izaziva osjećaj pečenja. Pored toga, stršljenov žalac je deblji i duži od pčelinjeg ili osinjeg pa prodire dublje ispod kože, što rezultira osjećajem većeg bola. Većina smrtnih slučajeva nije uzrokovana samom toksičnošću otrova nego se uglavnom radi o burnim alergijskim reakcijama organizma poput ubrzanog pulsa, mučnina i povraćanja, pada krvnog tlaka, stezanja u prsima ili oteklina.
Općenito, ubod jednoga stršljena za prosječnog čovjeka nije smrtonosan, ali su alergičari i osobe slabijeg zdravlja u velikoj opasnosti. Pogotovo kod uboda u području usta i grla treba se najhitnije obratiti liječniku zbog opasnosti od naticanja i gušenja. Ukoliko se odmah ne reagira ishod može biti fatalan. Isto vrijedi i za kućne ljubimce – za većinu će zdravih životinja ubod biti samo bolan, ali stariji, osjetljiviji i alergični ljubimci mogli bi biti u velikoj opasnosti.

Prva pomoć

Antihistaminici i kortikosteroidi ublažit će alergijsku reakciju, ako se pojavi, te vam dati dragocjeno vrijeme za odlazak liječniku.

Opasnost
potencijalno smrtonosno
potencijalno smrtonosno
potencijalno smrtonosno
Monin vodič kroz Hrvatsku
Tinta Media Lab d.o.o., Bijenik 24, 10000 Zagreb, OIB: 63473644735; Copyright PovediMe – Tinta Media Lab d.o.o.2024. Sva prava pridržana.
Grafički oblikovao Atlantis. The domain name is courtesy of .ME