Prvi portal za promociju pet-friendly turizma u Hrvatskoj

Škorpion

Rasprostranjenost

U Istri, duž jadranske obale i na jadranskim otocima može se naići na vrstu škorpiona pod nazivom Euscorpius italicus, kojeg karakterizira relativno blag otrov.

Opis

Dužine je od jednog do pet centimetara. Tijelo je svijetlosmeđe do smeđecrne boje. Često tamnijeg tijela sa žućkastosmeđim nogama. Danju se skriva ispod kamenja ili zidova kuća i nije jako nasrtljiv. Možete na njega naići radeći oko kuće, ali možete biti sigurni da vas neće napasti nego će nastojati pobjeći.

5421-06-scorpion

Otrov škorpiona

Otrovna bodlja na vrhu repa teško probija kožu odrasla čovjeka, ali će relativno lako probiti dječju kožu te ostaviti svoj otrov. Otrov djeluje na sinapsama. Simptomi počinju s veoma jakom lokalnom boli, a zatim se, ovisno o podneblju i drugim činiteljima, javljaju bljedilo, ubrzani rad srca i sniženi tlak. U drugoj fazi, do koje dolazi u slučajevima kada je škorpion u vaš organizam pustio veću količinu otrova, javlja se spazam mišića, grčevi i ubrzani rad srca. Otrov škorpiona koji žive u našim krajevima nije jak te su simptomi najčešće blagi poput ugriza komarca.

Kućni ljubimci imaju prirodnu zaštitu od uboda škorpiona kakvi žive u našem podneblju, a to je dlaka i nešto čvršća koža od ljudske. Stoga se ubodi škorpiona događaju gotovo isključivo u području njuške i usta (bilo mačke bilo psa), jednako kao kod čovjeka veoma su bolni ali unutar 24 sata dolazi do povlačenja svih simptoma.

Kao i ljudi, i kućni ljubimci mogu biti alergični na otrov škorpiona, te je ključno posjetiti liječnika (ili veterinara) ako nakon uboda škorpiona doživite neke drastičnije simptome: paralizu, gubitak daha, grčenje cijelog tijela i slično. Tada će vam liječnik ili veterinar pomoći ublažiti alergijsku reakciju.

Opasnost
umjereno opasno
umjereno opasno
umjereno opasno
Monin vodič kroz Hrvatsku
Tinta Media Lab d.o.o., Bijenik 24, 10000 Zagreb, OIB: 63473644735; Copyright PovediMe – Tinta Media Lab d.o.o.2024. Sva prava pridržana.
Grafički oblikovao Atlantis. The domain name is courtesy of .ME